Wat is UBL (en wat is het verschil met UBL.BE)?

UBL (Universal Business Language) is het standaardformaat voor het elektronisch uitwisselen van zakelijke documenten. UBL biedt een gemeenschappelijk raamwerk en syntaxis voor het representeren van verschillende soorten zakelijke documenten, zoals inkooporders, facturen, verzendingsmeldingen etc. UBL is gebaseerd op XML (eXtensible Markup Language) en werd speciaal uitgedacht voor facturen. Opgelet een e-factuur is géén PDF-bestand.
Een UBL factuur maakt het mogelijk om factuurdata van boekhoudpakket A naar boekhoudpakket B te versturen. De UBL factuur kan hierdoor direct ingelezen worden zónder handmatige invoering.

Zo kunnen maker en ontvanger via een UBL-factuur met elkaar communiceren zonder dat ze elkaar hoeven te kennen.


Het is daarbij mogelijk om via het Europese PEPPOL netwerk e-facturen te sturen naar andere ondernemingen. UBL facturen die via PEPPOL worden verzonden gebruiken een specifiek PEPPOL formaat bovenop UBL genaamd PEPPOL BIS3.


UBL.BE is een Belgische standaard bovenop het PEPPOL BIS3 formaat die het verwerken van België-specifieke regels vereenvoudigd. 


UBL.be is ook een vzw voor de ontwikkeling, onderhoud en promotie van het UBL.BE formaat. De focus ligt op het gebruik en het transport van e-facturen op een veilige en compatibele manier, meer specifiek ondersteuning voor het gebruik van Peppol als netwerk en het gebruik van de BIS3 en UBL.BE standaard.Meer weten over UBL.BE? Surf naar de website https://www.ubl.be/


Elektronisch factureren met UBL, PEPPOL of UBL.BE

Wil je elektronisch gaan factureren met UBL? Geen probleem, het UBL-formaat wordt door ons ondersteund. Bij verzending van jouw B2B facturen via PEPPOL zal de software automatisch het meest geschikte formaat gebruiken.

Download je de elektronische factuur om zelf bij te houden of om te verwerken in jouw boekhouding dan zal deze standaard in het UBL.BE formaat worden aangemaakt.


Voordelen van elektronisch factureren

  • snellere betaling
  • 100% herkend
  • foutloos
  • minder kosten
  • geen termijn voor inboeken
  • gemakkelijk online samenwerken met accountant
  • tijdbesparend


  Meer info? Lees onderstaande nuttige artikels